A kiállítás

Ezen az oldalon bemutatjuk, hogy tárlatunk milyen programokkal várja Önöket. Az egyes hangszercsaládok külön termekben kapnak helyet, melyek a kiállítás nyitvatartása alatt szabad átjárással látogathatók.

A tematikus előadások címeit, előadóit valamint időpontjait az alább olvasható táblázatban tüntettük fel. Egy-egy 20-30 perces hangszeres bemutató után rövid szünet következik. Az előadások előtt és után, a hangszerek kötetlenül is megtekinthetők tárlatvezetőink segítségével.

Kérjük kedves látogatóinkat, hogy a bemutatók időtartama alatt az adott termekben csendben közlekedjenek.
Megértésüket köszönjük!

VÖRÖS SZALON

Csembalók

A reneszánsz korában már ismert volt a csembaló szólójáték műfaja, azonban az 1600-as évek elejére új zenei stílus kezdett kibontakozni, megjelent a harmóniákkal kísért basszusjáték, a “basso continuo”. Az egyre gyarapodó szóló irodalom mellett a csembaló vált az egyik legfontosabb kísérőhangszerré a barokkban, így képezve állandó tagját és bázisát a korabeli zenekaroknak.

Látogatóink különböző tájegységekről származó hangszerek kópiáival ismerkedhetnek meg a Claviaton Bt. csembalókészítői jóvoltából. Az előadások során bemutatjuk, mennyire szerteágazó a csembalók világa, mi a különbség egy olasz, francia és egy német hangszer között.

LOTZ TEREM

Vonós és pengetős hangszerek

A húros hangszerek alapvetően pengetéssel vagy vonóval szólaltathatóak meg. E nemes hangszercsaládok fejlődéséről két megvilágításból adunk komplex betekintést.

A hangszerkészítő alkotó és az előadóművész zenei látásmódja egységként tudja a zene megszületését szolgálni, ezt mutatja be egyedülálló módon a terem. Átélhetjük, hogy a fűrészelt fenyő illatától miként jutunk el a letisztult és megszólaltatott hangszer hangján keresztül egy befelé indító és építő zenei megnyilvánulásig.

Bepillantást nyerhetünk egy tradicionális hangszerkészítő műhelybe, ahol a 300 éve használt technikákat, szerszámokat, alapanyagokat testközelből láthatjuk.

A kiállított hangszerek a reneszánsztól a 20. századig villantanak fel egy-egy fontos pillanatot a “hangszerkészítő – instrumentum – húr – vonó – zenész” szerves egységéből.

ERKÉLYES TEREM

Billentyűs hangszerek a romantika korából

A romantika korabeli billentyűs terem betekintést enged a 19. század világába. A 200 éve született két új hangszer, a harmónium és a kettős repetálású mechanikával készült kalapácszongora fej-fej melletti fejlődésének legkiemelkedőbb hangszereit mutatja be a tárlat Erard, Pleyel, Deutschmann, Debain es Titz hangszerein keresztül.

A szalonok világának eredeti hangzását felelevenítő korabeli hangszerek dr. Szabó Balázs egyedülálló magángyüjteményéből érkeznek a kiállításra.

DÍSZTEREM

Furulyák és fafúvós hangszerkülönlegességek

Ebben a teremben a régizenében használatos fafúvós hangszerek világába nyerhetünk betekintést. Elsősorban természetesen a különböző furulyákat (blockflöte, flauto dolce, recorder, flute douce, stb.) ismerhetjük meg. Találhatunk itt reneszánsz, korabarokk és barokk hangszereket, több méretben: sopranino-tól nagybasszusig.

Láthatóak még ezeken felül kevésbé közismert hangszerek, mint az állati szarvból készült gemshorn, a klarinét őseként említhető chalumeau, a pommer, mely az oboa, valamint dulcian, ami pedig a fagott őse.

A látogatók krummhornokkal, magyar nevén görbekürtökkel is barátkozhatnak. Ráadásként megtekinthető egy cornamusa is, amely az előbb említett krummhornnak egyik egyenes változata.

FIGYELEM! A fúvós hangszerek kipróbálásának lehetőségét az  aktuális járványhelyzettől tesszük függővé.

Előadások

Menü